Allmänt om mina föreläsningar

Sedan mitten av 1990-talet har delar av mitt arbetsliv handlat om att föreläsa. Jag föreläser gärna i olika sammanhang, och periodvis har det blivit ofta. Under många år handlade det enbart om medieutveckling av olika slag, men från och med 2022 började förfrågningarna komma om föreläsningar för att skriva skönlitterärt och om att vara konstnär. Numera är jag bokningsbar via Författarcentrum väst när det gäller skrivande. När det gäller andra slags föreläsningar så är det enklast att kontakta mig direkt.


 

Jag pratar inför många olika slags publiker, till exempel för olika utskott och departement i riksdagen, politikerveckan i Almedalen, Stockholms kammarrätt, Förläggarföreningen, universitet och olika mediehus.


Även för allmänheten håller jag föredrag, i form av senioruniversitet, mässor, folkuniversitet och föreningar. Sådana föreläsningar kan handla om såväl medieutveckling som konst eller kreativt skrivande.

Exempel på föreläsningar

Medieutveckling

Aldrig har väl medieutvecklingen gått lika snabbt som nu? Så har man alltid tänkt, men kanske är det ändå mer sant nu än tidigare. Den traditionella medielogiken utmanas av en digital logik, och online måste traditionella medier samsas med digitala tech-företag.

   De politiska villkoren, de ekonomiska ramarna, de sociala förutsättningarna och den tekniska utvecklingen har förändrat medielandskapet för alltid.

   Vad spelar det för roll? Vilka är konsekvenserna?


Skrivstrategier

Hur är det möjligt att komma över den där tröskeln som de flesta av oss fastnar framför ibland när vi ska skriva? Och kan kreativt skrivande hjälpa till även om det egentligen är vetenskapligt skrivande man ska ägna sig åt? Hur kan de båda skrivsätten korsbefrukta varandra?

   Genom att plocka isär stora projekt till mindre beståndsdelar kan vi underlätta för oss själva att ta oss igenom ett skrivprojekt. Andra sätt som kan underlätta skrivprocessen är att åka på skrivretreats - eller ordna dem enkelt online - eller att ensam skapa sig en struktur som gör det möjligt att nå deadlines.

   Att skriva handlar inte om inspiration utan snarare om transpiration. När man väl sätter sig och kommer igång kommer inspirationen av sig själv - om man har tillgång till strategier för att ta tillvara inspirationen.


Mellan konst och hantverk

Var gränsen går mellan slöjdare, konsthantverkare och konstnär är för mig rätt oklart. Men jag pratar gärna om det! Själv arbetar jag framför allt med metalltråd av olika slag, och vissa saker jag gör kan nog karaktäriseras som slöjd, andra som konsthantverk och visst som konst.

   Det är inte materialet eller tekniken som är avgörande - menar jag - utan snarare hur och vad man använder tekniken och materialet till.  


Att tänka utanför boxen.

Hur kan man tänka kreativt och bevara sin nyfikenhet? Det handlade om rutiner och vanor, som vi alla behöver ha för att slippa fundera över små vardagssaker.

    Det handlade också om hur man kan träna upp sin nyfikenhet och utmana sig själv på ganska enkla sätt. Det viktiga är att vilja vara nyfiken och tänka utanför ramarna!

    Alla behöver inte bli entreprenörer, men vi kan alla lära oss något av dem som vågar tänka nytt och annorlunda.